Draadloze microfoon drop out problemen oplossen in 10 stappen

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt, aangekomen op de show, de spullen staan klaar en dan de soundcheck… En dan geen geluid uit je draadloze systeem.

Met je reputatie op het spel begin je lichtelijk in paniek te raken en denk je hoe je je hier uit kunt redden voordat de show begint!

Los de meeste problemen op in 10 stappen

Dit soort situaties zijn de ergste nachtmerries van een engineer. Het laatste wat je je kunt veroorloven zijn drop-outs tijdens een show, het probleem moet opgelost worden en snel! Veel factoren kunnen invloed hebben op mogelijke drop-outs: antenne plaatsing, antenne bekabeling, antenne distributie problemen, frequentie selectie of interferentie.


Gelukkig kunnen de meeste problemen opgelost worden door het volgen van ‘best practices’ en het volgen van de volgende stappen.


Net als in elke procedure voor het oplossen van problemen worden de beste resultaten bereikt door factoren te elimineren. Met andere woorden, het verminderen van het aantal variabelen welke van invloed kunnen zijn. De volgende stappen zijn dezelfde procedure die onze technici gebruiken om klanten te helpen.

Stap 1

Als je gebruik maakt van meerdere draadloze systemen, focus dan op het systeem met problemen en zet de overige uit.

Stap 2

Test het systeem met problemen “geïsoleerd”. Als de microfoon naar behoren werkt dan zit het probleem waarschijnlijk in de interactie met andere draadloze microfoons. Professionele draadloze coördinatie software zoals Shure Wireless Workbench helpt met het plannen en coördineren van de frequenties van al je draadloze systemen.

Stap 3

Let goed op de aanwezige indicatie meters op de ontvanger en ga na wat daar mee gebeurd als het geluid uit valt. Als het systeem enkel een “ready” licht heeft, gaat deze uit of op rood? Heeft de ontvanger een RF level indicator en valt deze helemaal weg tijdens een uitval? Indien je hierop Ja moet antwoorden dan heeft de uitval betrekking op het RF-signaal. Bij een Nee is de uitval gerelateerd aan de audio (Check of de lavalier, headset microfoon of instrumentkabel niet defect is).

Stap 4

Gebruik de SCAN functie om een nieuwe frequentie toe te wijzen. Als de draadloze microfoon wel goed werkt op de nieuwe frequentie dan werd het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een externe bron, bijvoorbeeld een televisiezender.

Stap 5

Probeer je zender met een andere ontvanger om te bepalen of de zender of de ontvanger defect is.

Stap 6

Maak je gebruik van een antenne op enige afstand? Zorg er altijd voor dat deze zich in dezelfde ruimte bevindt als de microfoon. Een ander punt om rekening mee te houden is dat de antenne in het zicht is van de persoon met de microfoon. Obstakels tussen zender en de antenne van de ontvanger in een andere ruimte hebben altijd invloed op het signaal.

Stap 7

Algemeen genomen is er een antenne distributie systeem nodig indien er 2 of meerdere draadloze microfoonsystemen gebruikt worden, hiermee voorkom je dat meerdere antennes het signaal van elkaar verstoren. Met een antenne systeem breng je het aantal antennes terug naar 2 welke alle signalen opvangen van de verschillende zenders en geeft ze door aan de desbetreffende ontvanger.

Stap 8

Indien er gebruik gemaakt wordt van antenne distributie moeten we het aantal variabelen verminderen om het probleem op te lossen. Verwijder hiervoor de betreffende ontvanger van de distributie, haal de ontvanger uit het 19” rack en plaats de antennes rechtstreeks op de ontvanger. Neem een afstand van ongeveer 3 meter aan van de rest van de apparatuur.


Als deze geïsoleerde microfoon prima werkt, dan weet je dat de zender, ontvanger en frequentie goed werken. Hierdoor moet het probleem zitten in de antenne distributie, de externe antenne of de antenne kabels.

Stap 9

Neem het systeem mee naar een andere locatie, het liefst buiten het gebouw. Probeer de microfoon opnieuw nadat je een nieuwe frequentie scan hebt gedaan. Als de microfoon werkt dan zit het probleem in de locatie, het gebouw waar deze gebruikt wordt. Als de microfoon nog steeds uitvalt dan zou de microfoon of ontvanger defect kunnen zijn, stuur deze naar een service punt voor reparatie.

Stap 10

Zodra uw microfoon correct werkt, voeg dan langzaam (één voor één) antenne distributie, externe antennes en andere draadloze systemen toe tot de volledige setup.

in Tips
Welk digitaal microfoon systeem van Shure is geschikt voor jou?