De voordelen van digitaal draadloze systemen

Gebruikers van draadloze microfoon systemen en In-Ear monitor systemen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met diverse uitdagingen. Het beschikbare spectrum is kleiner geworden, 470 tot 790 MHz, vanwege de ontwikkelingen omtrent 4G / LTE-netwerken. Dit zorgt voor veel onrust in de markt.

Drukkeband


Ook is het onzeker wat er in de nabije toekomst staat te gebeuren. Eén ding is zeker, gebruikers en leveranciers moeten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Zeker voor gebruikers die denken aan een nieuw draadloos systeem.

Een manier om hierop in te spelen is om te kiezen voor een digitaal draadloos systeem. Naast de transparante geluidskwaliteit zijn er namelijk meer voordelen.


Altijd zuivere audio

Digitale systemen zenden een vlakke frequentie respons over het gehele audiobereik. Het geluid van de capsule wordt hierdoor niet beïnvloed door de draadloze componenten, dit is wel vaak het geval bij een analoog systeem. Digitaal draadloze systemen converteren analoge audio naar een digitaal signaal en een geluidsdrager moduleert dit vervolgens in discrete stappen (enen en nullen). Hierdoor bereikt het digitale audio signaal de ontvanger zonder dat de radioverbinding van invloed kan zijn. Ook de RF ruis die aanwezig kan zijn heeft geen invloed op de geluidskwaliteit. De audio is dus altijd glashelder zonder ruis.

Batterijen gaan langer mee

De batterijen van digitaal draadloze microfoon systemen hebben een gebruikerstijd die 30 tot 40% langer zijn dan die van analoge systemen. Als voorbeeld, Shure ULX-D zenders werken tot 11 uur op twee AA alkaline batterijen en meer dan 12 uur met Shure SB900 Li-ion oplaadbare accu’s.

Superieure Spectrum Efficiëntie

Zoals kort aangestipt aan het begin van dit artikel, het beschikbare vrije spectrum voor gebruikers van draadloze systemen is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Terwijl een verbetering in de spectrum efficiëntie niet opgaat voor alle digitaal draadloze systemen, kan de modulatie soort gekozen door de fabrikant zorgen voor meer kanalen. Hieronder volgt waarom.


Een hoger aantal kanalen is mogelijk omdat de afwijking van het signaal van een digitaal draadloos systemen beter te voorspellen is dan dat van een frequentie gemoduleerd analoog signaal. Dit maakt het mogelijk om de kanalen veel strakker naast elkaar te plaatsen. Digitale systemen (afhankelijk van het model) leveren bijna twee keer het aantal kanalen in hetzelfde frequentie spectrum als analoge systemen. Een duidelijk voordeel in tijden van frequentie onzekerheden.


Sommige systemen brengen spectrum efficiënte naar een compleet nieuw niveau, bijvoorbeeld Shure ULX-D met de functie High Density Mode. Deze unieke functie reduceert de benodigde ruimte tussen actieve zenders en maakt het zelfs mogelijk om tot 63 draadloze microfoons te gebruiken in slecht 8 MHz! Deze mogelijkheid is ongelofelijk waardevol bij events en installaties waar een hoog aantal draadloze kanalen nodig zijn in een grote omgeving.

Wat zijn de nadelen van digitaal draadloze systemen?

Latency wordt algemeen beschouwd als het belangrijkste nadeel van digitaal draadloze systemen. Latency is de hoeveelheid tijd dat een signaal nodig heeft om de uitgang te bereiken na het binnenkomen in een digitaal apparaat. Een hoge latency waarde kan in potentie problematisch zijn bij gebruik. Hoogwaardige digitale systemen hebben minder dan 5 milliseconde latency, dit is acceptabel voor de meeste luisteraars. Bij analoge systemen is latency geen factor, er is namelijk geen conversie van analoog naar digitaal en terug.

Shure Academy – Wireless Workbech Seminar

Werkt u regelmatig met professionele draadloze systemen (QLX-D, ULX-D, UHF-R, PSM1000) van Shure en wilt u kunnen vertrouwen op een solide verbinding dankzij de Wireless Workbench Software?


Wij organiseren regelmatig WWB Seminars die u helpen om uw draadloze systemen effectief te plannen, te coördineren en te monitoren in het drukke RF spectrum.


Bezoek de Shure Academy website voor aankomende seminar data en inschrijvingen.Gebruikers van draadloze microfoon systemen en In-Ear monitor systemen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met diverse uitdagingen. Het beschikbare spectrum is kleiner geworden, 470 tot 790 MHz, vanwege de ontwikkelingen omtrent 4G / LTE-netwerken. Dit zorgt voor veel onrust in de markt.


Ook is het onzeker wat er in de nabije toekomst staat te gebeuren. Eén ding is zeker, gebruikers en leveranciers moeten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Zeker voor gebruikers die denken aan een nieuw draadloos systeem.


Een manier om hierop in te spelen is om te kiezen voor een digitaal draadloos systeem. Naast de transparante geluidskwaliteit zijn er namelijk meer voordelen.

in Tips
4G, 5G en draadloze microfoons storingsvrij naast elkaar?!