4G, 5G en draadloze microfoons storingsvrij naast elkaar?!

KPN, Vodafone en Tele2 hebben in vrijwel heel Nederland het 4G en 5G mobiele netwerk ingeschakeld en heeft al de veel storingen op draadloze microfoons veroorzaakt.

Totdat alle zenders ingeschakeld zijn, zou u nog in de frequentieband van 703-733;  757-822 en 833-862 MHz kunnen uitzenden.... maar het is illegaal!

Krijgt u hier problemen mee?

Het bovenste deel van deze band, de frequenties van 790 – 862 MHz, is vanaf 1 januari 2013 in gebruik bij operators voor mobiele telefonie en internet. Sindsdien kunnen draadloze microfoons die op deze frequenties werken storing ondervinden of mogelijk zelfs niet meer werken. Vanaf 1 januari 2020 kun je frequenties in de 700 MHz band tussen 694 en 790 MHz niet meer gebruiken voor draadloze microfoons in verband met de introductie van 5G.

Tip van Gerard: 5G is er inmiddels ook!

“In 2020 werd bekend dat het 5G netwerk uitgerold zou gaan worden in Nederland en dat dit direct invloed zou hebben op de frequentiegebieden van draadloze microfoons. Ondertussen ontvangen wij elke week klachten over storingen die toe te wijzen zijn aan 4G en 5G.”

“Wij besloten al in juli 2010 om geen draadloze microfoons meer te verkopen die werken tussen de 700 en 862 MHz. De klachten die wij wekelijks ontvangen hebben dan ook allemaal betrekking op oudere modellen of in het buitenland gekochte apparatuur. Maar het gebeurt ook vaak dat gebruikers de afgelopen jaren elders verkeerd zijn geadviseerd.”

Alle actieve vrij te gebruiken frequenties voor de draadloze microfoons en in-ears kunt u vinden op https://www.microfoonbanden.nl
Hier kunt u met de postcode van de locatie de juiste frequentiebanden vinden, de beschikbaarheid kan per locatie verschillen. 
Met de informatie in de app weten gebruikers op welke frequentie ze hun microfoon storingsvrij kunnen instellen.

Hoe zat het nu ook alweer?

“De frequentieband van 470 tot 862 MHz (TV kanaal 21 t/m 69) is aangepast met uitzondering van 608 t/m 614 (TV kanaal 38, radioastronomie). Een deel van deze band is door de overheid verkocht aan mobiele providers. Het gedeelte van 790 tot 862 MHz wordt vanaf 2013 gestoord door de aanwezigheid van het 4G netwerk. Vanaf 2015 is deze band zelfs illegaal voor gebruikers van draadloze microfoons en in-ear systemen.”

Duplex Gap

“Tussen de up-link en down-link van deze LTE techniek (4G) wordt een frequentiegebied vrij gehouden. Dit zogenaamde “Duplex center Gap” tussen 821 en 832 MHz is vrij gegeven voor draadloze microfonie. De mobiele providers gebruiken dit gebied echter niet vanwege de storing tussen up-link en down-link. Dit gegeven geeft mij dan ook absoluut geen vertrouwen om dit gebied voor draadloze systemen met maar max. 50 mW zendvermogen te gebruiken. Wij adviseren dan ook om dit gebied niet te gebruiken, tenzij zender en ontvanger zeer dicht bij elkaar worden gebruikt.”

ISM Band 863 - 865 MHz

De ISM band van 863-865MHZ mag wereldwijd vrij gebruikt worden door zenders tot 10mW, dus ook voor draadloze microfoons. Helaas worden deze frequenties vaak verstoord door de smartphones en tablets met een 4G abonnement die in de frequentieband van 852-862 tot 2W werken. Wij adviseren uit ervaring dit consumenten bandje niet te gebruiken.

Grote evenementen

“Het banddeel 608 t/m 614 MHz zal beschikbaar zijn voor grote evenementen. Dit is het grootste deel van TV kanaal 38, nu nog exclusief bestemd voor radioastronomie.

In Nederland is dit het schoonste stukje spectrum dat bestaat.”

Wat is 5G eigenlijk?


5G staat voor de vijfde generatie mobiele telecommunicatienetwerken. De technologie is de opvolger van 4G, de vierde generatie mobiele telecommunicatienetwerken. Bij zowel 4G als 5G gaat het om het draadloos verzenden en ontvangen van gegevens via radiogolven.

 De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.

De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.

Op de hoogte blijven?


“Op onze website onder ‘Tips’ blijven we u op de hoogte houden over de ontwikkelingen. Natuurlijk

kunt u ook altijd contact met ons opnemen om de juiste keuzes te maken op basis van de informatie die tot nu toe bekend is. Wij blijven de ontwikkelingen in de tussentijd op de voet volgen…”

Mocht u nog vragen hebben?


Belt u dan even met Niehoff AV op 0541 - 351 451.

Ook handig:

- Klik hier voor de de vrije microfoon kanalen in uw omgeving

- Hier vindt u informatie over de Duitse frequenties en regels


in Tips
Waarom gebruik maken van In-Ear Monitor Systemen?